(Wils)onbekwaam door geestelijke aandoening

Wilsbekwaamheid heeft te maken met beslissingen over zorg en gezondheid. Iedereen is wilsbekwaam, tenzij een deskundige arts heeft vastgesteld dat iemand voor een bepaalde beslissing wilsonbekwaam is.

Wat zijn de gevolgen?

Het is niet te hopen dat het gebeurt, maar er bestaat een kans dat jij of je partner de geestelijke vermogens kwijtraakt als gevolg van een ziekte, beroerte of een ongeval. Er kan dus een moment zijn, dat je niet meer in staat bent je eigen beslissingen te nemen en wensen kenbaar te maken. Het zou fijn zijn als je voor die situatie iets geregeld én vastgelegd hebt, zodat je toch de regie kunt houden over je leven… Dit kun je doen in een zogenaamd levenstestament. 

In een levenstestament geef je een volmacht af aan een vertrouwenspersoon op basis waarvan die jou tijdens leven kan vertegenwoordigen. Alle mogelijke onderwerpen kunnen hierin worden opgenomen, de meest voorkomende hierin zijn zaken rondom financiële zaken, medische zorg en persoonlijke zaken. Deze vertrouwenspersoon kan je partner zijn, maar ook ieder ander die je deze (soms moeilijke) taak toevertrouwd.

Mogelijke vragen die hierbij helpen:

Persoonlijke wensen

Persoonlijke vragen

Medische vragen

Samenvatting:

En zo zijn er nog meer vragen en wensen te bedenken, deze kun je allemaal vastleggen in een levenstestament.

Een levenstestament is dus NIET alleen voor ouderen, maar ook voor jongeren, zeker met kinderen, is dit belangrijk.

Het levenstestament wordt na opmaking ingeschreven in het Levenstestamentenregister.

nordwood-themes-q8U1YgBaRQk-unsplash

Benieuwd hoe Estate Planning u verder helpt?

Call Now Button